Gość
Kochani, czy kto¶ z Wam startuje b±d¼ te¿ startowa³ w konkursie biblijnym?
okwb.pl
Gość
Kiedy¶ próbowa³am swoich si³, warto wzi±æ udzia³, choæby po to, ¿eby sobie trochê ogarn±æ w³asn± wiedze w tym zakresie, mi sporo zosta³o w g³owie...
Gość
A faktycznie taki trudny, czy to tylko "plotki" ?
Gość
Hmm... no to zale¿y, co dla kogo znaczy ,,trudny". Ja szczerze powiedziawszy niespecjalnie siê przyk³ada³am, ale pytania nie by³y jakie¶ trudne, przynajmniej w mojej ocenie. Daleko nie zasz³am, bo tylko do diecezjalnego etapu, ale fajnie wspominam.
Na pewno trzeba zwróciæ uwagê na liczby, (ile by³o czego i kogo) oraz miary odleg³o¶ci z miasta do miasta, o ile takie rzeczy s± w ksiêgach, które obejmuje konkurs, osoby, symbole i generalnie szczegó³y, na które nikt nie zwraca uwagi Warto czytaæ egzegezy wszelkie, bo sporo wyja¶niaj±.
Je¶li masz mo¿liwo¶æ, to poszukaj sobie pytañ z poprzednich lat, wtedy zobaczysz sobie poziom pytañ.
Gość
Szuka³a na necie starszych pytañ, ale w³a¶nie nic nie znalaz³am
Teraz jest 1 i 2 Królewska i Ew. Marka Na szczê¶cie mam jeszcze duu¿o czasu
konkurs biblijny w porównaniu z olimpiad± teologiczn± to jest nic!!! Ju¿ wiele razy startowa³am w biblijnym i faktycznie przygotowuj±c siê dzieñ przed dochodzi³am do diecezjalnego, a pó¼niej sa ju¿ ludzie gdzie maj± 90/90 punktów
teraz jestem na olimpiadzie teologicznej w marcu II etap...zdecydowanie trudniej ni¿ konkurs biblijny. Na pewno s± pytania otwarte, a w biblijnym jest tylko kilka pytañ otwartych, reszta A,B,C. Rok temu by³ podany fragment Pisma Sw. i trzeba by³o zaznaczyæ kto do kogo jest mówi. W drugim przypadku by³y inne s³owa i by³o zaznaczyæ kto o kim je mówi. Pamiêtam te¿ pytanie o to ile czego dosta³ jeden cz³owiek od drugiego. (piszê cz³owiek bo nie pamiêtam imion i kontekstu) Chodzi³o o jaki¶ p³aszcz, buty i pier¶cienie.
I etap jest po to, aby wyeliminowaæ tych którzy zapisali siê dla 5 z religii, II to ju¿ konkretne pytania, szczegó³owe, mniej A,B,C i tutaj sa juz osoby które na 90pkt maja 90 z nich wybiera siê kilku najlepszych, a je¶li maja tak± sam± liczbê punktów to jest ustna dogrywka. (jako¶ tak) i pó¼niej kolejny etap.
Gość
Na OTK by³am ju¿ 2 razy za ka¿dym razem do diecezjalnego Bardzo j± lubiê i ¿yczê Ci powodzenia, a zatem biorê siê za Pismo a ty czytaj te artyku³y o mêczennikach i przechod¼ do ogólnopolskiego )
inaczej byæ nie mo¿e!! Pisze, z Bo¿± pomoc± przechodzê dalej i jadê na KUL?!! hahaha B³. ks. Jerzy Popie³uszko módl siê za nami!!
Gość
I tego Ci ¿yczê
Ja w³a¶nie czytam Ewangeliê Marka, a Ksi±g Królewskich siê bojê, bo nie fascynuje mnie Stary Testament