Gość
A ja mam do Was pytanie i my¶lê, ¿e bez sensu jest dodawaæ kolejny w±tek, a mianowicie:
jak Wasza rodzina spêdza Wigiliê? Czy czytacie Ewangeliê przed rozpoczêciem wieczerzy? I kto j± czyta? A modlitwa?
U mnie takiego zwyczaju nie ma, ale jak bêdê mia³a swoja rodzinê, to na pewno go zapocz±tkujê
Gość
A ja jednak zrobi³am nowy w±tek, bo temat ciekawy W ogóle mo¿na by sobie pogadaæ o zwyczajach ¶wi±tecznych itp.
U mnie na pocz±tku jest Ewangelia, i obowi±zkowo kolêda ,,W¶ród nocnej ciszy"- 4 zwrotki (pewnie jakby by³o wiêcej, to by¶my ¶piewali ile by ich nie by³o ), potem op³atek (w miarê sprawnie to idzie ) i potem jedzonko!
U mnie identycznie jak u Rity tylko potem jeszcze prezenty i o pó³nocy wspólna pasterka koniecznie
Użytkownik
u mnie co roku zwyczaje takie typowo chrze¶cijañskie tak stopniowo mo¿na powiedzieæ ewoluuj±... tzn. kiedy¶ zawsze by³o tak, ¿e dziadek bra³ talerzyk z op³atkiem, sk³ada³ ¿yczenia, ka¿de bra³ po kawa³ku ju¿ u³amanym, zjada³ i wszyscy siadali do ogólnego ob¿arstwa parê lat temu pojawi³a siê nowo¶æ, bo akurat rozdawali w parafii op³atki w kopertach i na kopercie by³o napisane, ¿e trzeba odmówiæ modlitwê na rozpoczêcie wigilii, ale nie by³o komu tej modlitwy odmówiæ, wiêc ostatecznie na dyskusjach na ten temat siê skoñczy³o. Dwa lata temu by³ op³atek w kopercie z wydrukowan± modlitw±, wiêc zosta³a odczytana przez mojego dziadka. W zesz³ym roku wyj±tkowo wigilia by³a w domu moich rodziców, a nie dziadków, wiêc po konsultacjach ze mn± jak to powinno wygl±daæ, by³a czytana Ewangelia i odmówiona modlitwa, by³o dzielenie siê op³atkiem z ¿yczeniami - ka¿dy z ka¿dym. W tym roku znowu wigilia jest standardowo u dziadków, wiêc zobaczymy co nowego czeka nas tym razem
Gość
U mnie to czasem jest modlitwa a czasem nie ma w tym roku mam tak± kartkê, gdzie jest wszystko napisane, co i jak, i w którym momencie, ³±cznie z przedrukiem Ewangelii, wiêc pewnie w tym roku bêdziemy siê ni± posi³kowaæ, przynajmniej nie bêdzie marudzenia, ¿e w Biblii literki s± za ma³e
U mnie zapalenie ¶wieczki, czytana Ewangelia, modlitwa, dzielenie siê op³atkiem +¿yczenia, jedzonko + wspólne rozmowy, kolêdowanie (ja gram na gitarze:D ), prezenty ( dla podtrzymania tradycji przychodzi przebieraniec z workiem jest weso³o, ogl±danie prezentów= radocha o 24.00 Pasterka.
Gość
No skoro tak twierdzisz Rita )
W tym roku jestem na wiosce na ¶wiêta i wiecie o której mam pasterkê? O 21! Poszaleli... Ale lepsze to ni¿ nic
Gość
terestynkaa napisał:
W tym roku jestem na wiosce na ¶wiêta i wiecie o której mam pasterkê? O 21! Poszaleli... Ale lepsze to ni¿ nic
Ahahahahaha Ja pamietam jakiego szoku dosta³am, jak mi znajomi mówili, ¿e u nich rezurekcja jest o 8.00 U mnie jest o 6.00 i by³am naprawdê zdziwiona.
Ale tak my¶lê, ¿e mo¿e pasterka tak wcze¶nie, bo ludzie jak id± na 24.00 to potem my¶l±, ¿e nie musz± i¶æ ju¿ w Bo¿e Narodzenie do ko¶cio³a, bo ju¿ byli na pasterce
Gość
Rita, a to w³a¶nie przypadkiem tak nie jest, ¿e jak siê jest na 00:00 to nie trzeba i¶æ nastêpnego dnia, ale mo¿na? Ja by³am przekonana, ¿e w³a¶nie tak jest Jak dobrze, ¿e jeste¶
Użytkownik
jasne, ¿e pasterka "zwalnia" z Mszy ¦wiêtej w pierwszy dzieñ Bo¿ego Narodzenia, tak samo jak zwalnia ka¿da Msza ¦wiêta po pierwszych nieszporach uroczysto¶ci... tak jak w ka¿d± niedzielê "obowi±zuje" Msza ¦wiêta wieczorna z soboty. Ja spotykam siê czêsto, ¿e w parafiach s± dwie pasterki np. o 22,00 i 24,00, ta druga to tak tradycyjnie, a pierwsza np. dla rodzin z dzieæmi, albo dla tych, którzy jeszcze pó¼niej wracaj± na noc gdzie¶ dalej do domów... a jak ju¿ siê pojawi³ temat rezurekcji, to powiem, ¿e u mnie jest jeszcze bardziej oryginalnie, bo zaczyna siê bezpo¶rednio po Liturgii Wielkiej Soboty, czyli ok.24,00 ale to tak na marginesie, bo to nie ten okres liturgiczny
Gość
Ale jak to
Ja my¶la³am ca³e ¿ycie tak jak piszecie, czyli jak by³am na pasterce, to rano nie sz³am ju¿ do ko¶cio³a.
A w tamtym roku ksi±dz wyra¼nie powiedzia³, ¿e w Bo¿e Narodzenie (25.12) jest obowi±zek bycia w ko¶ciele, bez wzglêdu na to, czy siê by³o na pasterce, czy nie. I te¿ by³am w szoku i pomy¶la³am sobie ¿e przez 12 lat ¿ycia nie by³am w Bo¿e Narodzenie w ko¶ciele
Czyli jak jest w koñcu? Bo nie chcê siaæ zamêtu
Użytkownik
Nasz ksi±dz mówi³ na zbiórce, ¿e jak bêdziemy na pasterce, to ju¿ nie mamy obowi±zku przychodziæ w Bo¿e Narodzenie, ale bardzo nas zachêca
A to, ¿e Msza Wigilijna wype³nia obowi±zek uczestniczenia we Mszy Uroczysto¶ci Narodzenia Pañskiego, rozstrzyga kanon 1248 Kodeksu Prawa Kanonicznego:
§ 1. Nakazowi uczestniczenia we Mszy ¶wiêtej czyni zado¶æ ten, kto bierze w niej udzia³, gdziekolwiek jest odprawiana w obrz±dku katolickim, b±d¼ w sam dzieñ ¶wi±teczny, b±d¼ te¿ wieczorem dnia poprzedzaj±cego.
Czyli "³apie siê" ka¿da Pasterka, czy to o 19, czy o pó³nocy.
Je¶li kto¶ jest na Pasterce, nie ma obowi±zku byæ na Mszy ¶w. w 1wszy dzieñ ¦wi±t.
Ja z siostr± i tak wstajemy co roku i idziemy po¶piewaæ kolêdy
Gość
Oooo, no to zmienia postaæ rzeczy Dziêki za wyja¶nienia i konkret
Gość
Ahahahah I wszystko jasne