Gość
Idzie Wielki Post, brakuje mi inspiracji do jakiego¶ postanowienia... Rezygnacja z alkoholu/s³odyczy nie wchodzi w grê, bo trochê to by by³o za proste... A szkoda by³oby przepu¶ciæ taki czas przez palce, mam jeszcze kilka dni, mo¿e co¶ mnie jeszcze natchnie.
No ja rezygnuje ze s³odyczy i miêsa i chcia³am spróbowaæ zacz±æ w tym czasie nowenne pompejañsk±, ale siê jeszcze zastanawiam czy mo¿e jakiej¶ ³atwiejszej modlitwy sobie nie wzi±æ dodatkowo, ¿eby podo³aæ...
Ja to chcê modliæ siê za dwie osoby, które wprowadzaj± strasznie z³± atmosferê u mnie w pracy. Mam te¿ nadziejê ¿e ta modlitwa pomo¿e mi spogl±daæ na nich ³agodnym i nieoceniaj±cym okiem, mo¿e uda mi siê ich zrozumieæ. Zastanawiam siê tylko jaka to powinna byæ modlitwa, ale my¶lê ¿e Koronka do Bo¿ego Mi³osierdzia.
Użytkownik
ja chcê zrezygnowaæ z kupowania jakiego¶ jedzenia na mie¶cie, co czêsto mi siê zdarza, ze wzglêdu na wielo¶æ czasu spêdzanego poza domem, no i wykorzystaæ te pieni±dze zaoszczêdzone na jakie¶ lepsze cele... a oprócz tego, co dla mnie bardzo trudne, skupiæ siê na sumiennym wykonywaniu swoich obowi±zków zwi±zanych ze studiami (robienie notatek, przygotowywanie siê na zajêcia itp)... wiem, ¿e dla wiêkszo¶ci to takie oczywiste bardzo, ale ja ostatnio robi³am notatki na lekcjach i odrabia³am zadania domowe jeszcze w podstawówce, czyli jakie¶ 9 lat temu no, ale podobno ¶wiêto¶æ to wype³nianie codziennych obowi±zków, wiêc trzeba siê za siebie wzi±æ...
Gość
Wirydiana, mam identyczne postanowienia
Za Króla! Za Ojczyznê! Za ile?
A ja w³asnie ograniczam slodycze, bo mam z nimi problem i widzê jak przez nie i prowadzony tryb ¿ycia zmienia siê negatywnie moje cialo tak¿e ograniczenie s³odyczy wcale nei jest ''proste''
tak¿e mniej s³odyczy-wiêcej ruchu-wiêcej wychodzenia do ludzi (tak! wla¶nie tak!)-czas na KSM i scholê - sumienna nauka
ja siê zastanawiam nad zamilkniêciem w ci±gu tych 40 dni, ju¿ kiedy¶ mi siê uda³o. wiêcej siê modliæ na ró¿añcu. to narazie te dwie rzeczy.
a ja dla wszystkich, którzy chc± ograniczyæ jedzenie s³odyczy czy innych fast foodów mam propozycjê nie do odrzucenia.
Najpierw s³owa Szymona Ho³owni: (...) post nie ma sensu, je¶li nie ³±czy siê te¿ z modlitw± i ja³mu¿n±. Post bez modlitwy to dieta, modlitwa bez postu i bez ja³mu¿ny to psychologia, a ja³mu¿na bez tamtych dwu to dzia³alno¶æ charytatywna, a nie mi³osierdzie.
Proponujê wszystkich, którzy chc± Wielki Post prze¿yæ prawdziwie, daj±c ofiarê z siebie i pomagaj±c innym, aby odwiedzili stronê www.fundacjakasisi.pl tam mo¿na nie tylko ofiarowaæ swoje pieni±dze dla potrzebuj±cych, kupuj±c im jedzenie, zapewniaj±c naukê, czy ¶wiat³o, ale równie¿ duchowo adoptowaæ dziecko wspieraj±c je modlitewnie, finansowo lub modlitewnie i finansowo.
Aby post by³ postem, a nie diet±, aby modlitwa by³a modlitw±, nie psychologi±, aby ja³mu¿na by³a mi³osierdziem, a nie dzia³alno¶ci± charytatywn±
Ja osobi¶cie w czasie Wlk.Postu chcê nie tyle co¶ ograniczaæ, jak robiæ wiêcej... wiêcej modlitwy, wiêcej pomocy innym, wiêcej mi³osierdzia, wiêcej Boga ni¿ mnie, we mnie
Jezu Ufam Tobie, no bo przecie nie sobie
Gość
Natchnê³o. I to porz±dnie.
Wbrew obiegowym opiniom ,,mniej" stawiam na ,,wiêcej", choæ mój plan by³ trochê inny. Ale Bo¿a argumentacja w zupe³no¶ci mnie przekona³a.