Mam pytanie czy je¶li osoba chora chce bardzo byæ siostr± zakonn± to czy mo¿e z³o¿yæ ¶luby?
I czy mo¿e jak ju¿ stanie siê siostr± zakonna mieszkaæ w swoim domu?
ksi±dz ma ¶wiêcenia, siostra zakonna - sk³ada ¶luby
Ostatnio edytowany przez kamcia (2015-05-05 07:54:29)
Szczerze? My¶lê, ¿e warto aby¶ to pytanie zada³a konkretnemu Zgromadzeniu do którego chcia³aby¶ wst±piæ.
Pierwsza my¶l jaka przysz³a mi do g³owy to: "nie", ale to by³oby w³a¿enie w nie swoje kompetencje, wiêc "uderzaj" tam gdzie serce Ciê wo³a i tam szukaj odpowiedzi na swoje pytanie
Ja jestem pewna, ¿e nie istnieje taka mo¿liwo¶æ...
Jedynie co, to instytut ¶wiecki, one tam przyjmuj± niewszytskich i ka¿da osobno mieszka w swoim domu.
Zale¿y te¿, jaka to choroba, chodzi o to, ¿eby s³u¿yæ, a nie byæ ciê¿arem.
A je¶li o zgromadzenie zakonne to tak jak Wirydiana jestem przekonana, ¿e nie.
I tutaj ma³a uwaga, ¶wiêcenia przyjmuje kap³an; siostra zakonna, sk³ada ¶luby.
Ostatnio edytowany przez kamcia (2015-05-06 09:39:55)
Wymagania s± konkretne, regulowane przez prawo kanoniczne oraz konstytucje i inne regu³y poszczególnych wspólnot. Trzeba byæ stosunkowo samodzielnym, utrzymaæ siê samemu, byæ zdolnym do podjêcia konkretnych zdañ oraz konkretnego rytmu formacji itp.
Niemniej trudno siê wypowiadaæ ogólnie, sytuacja zdrowotna (i nie tylko zdrowotna) ka¿dej osoby jest inna, wymaga rozwa¿enia w konkretnej wspólnocie.
Owszem, spora czê¶æ cz³onków instytutów ¶wieckich mieszka we w³asnym domu, ale nie jest to regu³a stuprocentowa. Znowu zale¿y to od zasad wspólnoty, danego instytutu.
posty odbieg³y od tematu. Ka¿da wspólnota ma swoje zasady
Za Króla! Za Ojczyznê! Za ile?
Kamcia, wyluzuj z tym pisaniem na czerwono, jak odbieg³y od tematu? Berberys pokazuje mo¿liwo¶ci obej¶cia pewnych wymagañ, wg mnie wszystko jest na temat.
A na temat dodam ¿eby nie by³o wg Kamci off-topicu: w jednym ze znanych mi zgromadzeñ jest postulantka, która s³yszy tylko w 30% z powodu leku, jaki za¿ywa³a w dzieciñstwie. Tak¿e nazwij konkretnie swoj± chorobê, niczego nie zatajaj±c i uderzaj do zgromadzenia, które Ciê interesuje PAMIÊTAJ¡C, ¿e, jak dziewczyny napisa³y: siostry w zgromadzeniach mieszkaj± WE WSPÓLNOCIE (dlatego radzê te¿ poszukaæ albo wspólnot ¶wieckich, jak L'Arche, albo mo¿e dziewice konsekrowane?) Je¶li jednak czujesz powo³anie ZAKONNE, to... Ka¿da sprawa na pewno wymaga indywidualnego rozpatrzenia, a dziewczyny na razie pisz± tylko ¿e NIE MO¯NA mieszkaæ w swoim domu (i maj± racjê), a nie podaj± konkretnych dokumentów. A mo¿e Twoja sytuacja tego nie wymaga jednak?
Trzymam kciuki
*edit: nie wymaga tego - czyli mieszkania w swoim domu, ¿eby by³o jasne
Ostatnio edytowany przez Hebronka (2015-05-06 16:25:50)