"Furta"

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2015-05-01 12:30:38

Beata:)

Użytkownik

Punktów :   

Pytanie dotycz±ce powo³ania zakonnego osób chorych.

Mam pytanie czy je¶li osoba chora chce bardzo byæ siostr± zakonn± to czy mo¿e z³o¿yæ ¶luby?
I czy mo¿e jak ju¿ stanie siê siostr± zakonna mieszkaæ w swoim domu?

ksi±dz ma ¶wiêcenia, siostra zakonna - sk³ada ¶luby

Ostatnio edytowany przez kamcia (2015-05-05 07:54:29)

#2 2015-05-02 15:05:21

A-psik

Użytkownik

Punktów :   

Re: Pytanie dotycz±ce powo³ania zakonnego osób chorych.

Szczerze? My¶lê, ¿e warto aby¶ to pytanie zada³a konkretnemu Zgromadzeniu do którego chcia³aby¶ wst±piæ.
Pierwsza my¶l jaka przysz³a mi do g³owy to: "nie", ale to by³oby w³a¿enie w nie swoje kompetencje, wiêc "uderzaj" tam gdzie serce Ciê wo³a i tam szukaj odpowiedzi na swoje pytanie

Uwiod³e¶ mnie Panie, a ja da³em siê uwie¶æ (Jr 20,7)

#3 2015-05-02 15:31:05

Wirydiana

- moderator

7551960
SkÄ…d: Koszalin
Punktów :   

Ja jestem pewna, ¿e nie istnieje taka mo¿liwo¶æ...

#4 2015-05-05 07:48:14

kamcia

Mistrzyni Nowicjatu

28860759
Call me!
Punktów :   14 

Jedynie co, to instytut ¶wiecki, one tam przyjmuj± niewszytskich i ka¿da osobno mieszka w swoim domu.
Zale¿y te¿, jaka to choroba, chodzi o to, ¿eby s³u¿yæ, a nie byæ ciê¿arem.
A je¶li o zgromadzenie zakonne to tak jak Wirydiana jestem przekonana, ¿e nie.
I tutaj ma³a uwaga, ¶wiêcenia przyjmuje kap³an; siostra zakonna, sk³ada ¶luby.

Ostatnio edytowany przez kamcia (2015-05-06 09:39:55)

Nie umiem dziêkowaæ Ci Panie, Bo ma³e s± moje s³owa. Zechciej przyj±æ moje milczenie, I naucz mnie ¿yciem dziêkowaæ.

https://www.facebook.com/ForumFurta

#5 2015-05-05 19:48:23

Berberys

Użytkownik

Punktów :   

Wymagania s± konkretne,  regulowane przez prawo kanoniczne oraz konstytucje i inne regu³y poszczególnych wspólnot. Trzeba byæ stosunkowo samodzielnym, utrzymaæ siê samemu, byæ zdolnym do podjêcia konkretnych zdañ oraz konkretnego rytmu formacji itp. 

Niemniej trudno siê wypowiadaæ ogólnie, sytuacja zdrowotna (i nie tylko zdrowotna) ka¿dej osoby jest inna, wymaga rozwa¿enia w konkretnej wspólnocie. 

Owszem, spora czê¶æ cz³onków instytutów ¶wieckich mieszka we w³asnym domu, ale nie jest to regu³a stuprocentowa. Znowu zale¿y to od zasad wspólnoty,  danego instytutu.

#6 2015-05-06 09:41:57

kamcia

Mistrzyni Nowicjatu

28860759
Call me!
Punktów :   14 

posty odbieg³y od tematu. Ka¿da wspólnota ma swoje zasady

Nie umiem dziêkowaæ Ci Panie, Bo ma³e s± moje s³owa. Zechciej przyj±æ moje milczenie, I naucz mnie ¿yciem dziêkowaæ.

https://www.facebook.com/ForumFurta

#7 2015-05-06 16:24:56

Hebronka

Za Króla! Za Ojczyznê! Za ile?

Kamcia, wyluzuj z tym pisaniem na czerwono, jak odbieg³y od tematu? Berberys pokazuje mo¿liwo¶ci obej¶cia pewnych wymagañ, wg mnie wszystko jest na temat.

A na temat dodam ¿eby nie by³o wg Kamci off-topicu: w jednym ze znanych mi zgromadzeñ jest postulantka, która s³yszy tylko w 30% z powodu leku, jaki za¿ywa³a w dzieciñstwie. Tak¿e nazwij konkretnie swoj± chorobê, niczego nie zatajaj±c i uderzaj do zgromadzenia, które Ciê interesuje PAMIÊTAJ¡C, ¿e, jak dziewczyny napisa³y: siostry w zgromadzeniach mieszkaj± WE WSPÓLNOCIE (dlatego radzê te¿ poszukaæ albo wspólnot ¶wieckich, jak L'Arche, albo mo¿e dziewice konsekrowane?) Je¶li jednak czujesz powo³anie ZAKONNE, to... Ka¿da sprawa na pewno wymaga indywidualnego rozpatrzenia, a dziewczyny na razie pisz± tylko ¿e NIE MO¯NA mieszkaæ w swoim domu (i maj± racjê), a nie podaj± konkretnych dokumentów. A mo¿e Twoja sytuacja tego nie wymaga jednak?
Trzymam kciuki

*edit: nie wymaga tego - czyli mieszkania w swoim domu, ¿eby by³o jasne

Ostatnio edytowany przez Hebronka (2015-05-06 16:25:50)

Stopka forum

RSS