"Furta"

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Moda

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2009-09-14 17:40:05

Elcia

Gość

dziewczyna a osoba duchowna

Ju¿ od jakiego¶ czasu chcia³am zacz±æ ten temat na forum, ale nie wiedzia³am czy powinnam. Ale có¿ niech bêdzie. Tematem rozmów i ma byæ to jak Wy spostrzegacie przyja¼ñ miêdzy klerykiem/ksiêdzem a dziewczyn±?
Edii podzieli³a siê ju¿ przy powitaniu z nami piêknym ¶wiadectwem. Proszê o dalsze my¶li na ten temat.

#2 2009-09-15 06:59:15

szukajaca Boga

Gość

Re: dziewczyna a osoba duchowna

Hmm... ja uwa¿am ¿e w takiej sytuacji trzeba byæ ostroznym i my¶lê, ¿e do przyja¼ni to trzeba z dystansem... Nie mówiê, ¿e jest to niemo¿liwe ale...trzeba siê kontrolowaæ aby ta przyja¼ñ siê w co¶ wiecej nie przerodzi³a.

#3 2009-09-15 09:52:56

Lusi

Gość

Zgadzam siê z przedmówczyni± trzeba byæ ostro¿nym, Nie ma nic z³ego w przyja¼ni dopóki nie staje siê czym¶ wiêcej. £atwo przekroczyæ tê cienk± granice miedzy przyja¼ni±, a zauroczeniem czy nawet mi³o¶ci±. Potrzeba wiele wysi³ku i w³a¶ciwego podej¶cia by nie zapomnieæ, ¿e ksi±dz/kleryk dokona³ wyboru. Podj±³ decyzjê, ¿e Jezusowi oddaje swe ¿ycie na wy³±czn± s³u¿bê. Trzeba byæ ostro¿nym i dostrzegaæ znaki które mog± daæ do my¶lenia: "Czy to przyja¼ñ, czy to jest kochanie"

#4 2009-09-15 17:06:31

Elcia

Gość

A co mia³a by zrobiæ osoba która ju¿ t± granicê przekroczy³a? Czy ma wróciæ i udawaæ, ¿e nic siê nie sta³o , czy mo¿e w jaki¶ sposób naprawiæ ten b³±d czy jak by to nazwaæ. A je¶li naprawiæ to w jaki sposób?

#5 2009-09-15 17:16:34

szukajaca Boga

Gość

Powiedzieæ o tym obiektowi swoich uczuæ - najlepiej w konfesjonale...

#6 2009-09-15 17:30:02

Elcia

Gość

a je¶li obiekt o tym ju¿ wie i jest w jakim¶ sensie wspó³winny?

#7 2009-09-15 17:57:52

Me@

"Podró¿ na wschód..."

Punktów :   

Wiecie ...
Mój przyjaciel (ksi±dz salwatorianin), kiedy gdzie¶ tam rodzi³a siê przyja¼ñ, i pierwszy raz nazwa³ mnie przyjacielem, powiedzia³ ze obydwoje pilnujemy teraz granicy - MODLIMY SIÊ ZA SIEBIE
I dziêki temu, chyba dziêki temu, nigdy nie pomy¶la³am ze miêdzy mn± a nim, mo¿e byæ co¶ wiêcej...ni¿ tylko przyja¼ñ.
Wiêc, ja na pierwszym miejscu w przyja¼ni postawi³a bym modlitwê, za siebie samych

" Postaw , Panie, stra¿ przy moich ustach
I wartê przy bramie warg moich.
Nie sk³aniaj mego serca do z³ego s³owa "

#8 2009-09-16 06:50:27

szukajaca Boga

Gość

No w³asnie... a jesli jest wspó³winny...to mo¿e trzeba mu i sobie daæ czas na przemy¶lenie tej sytuacji? Bez spotykania sie przez d³u¿szy czas?
Mo¿e ta "Przerwa" wiele zmieni- moze zapadna jakies decyzje?
My¶lê, ¿e warto spróbowaæ

#9 2009-09-16 08:51:45

Kasia K

Administrator

4576923
SkÄ…d: Witnica
Punktów :   14 

Trzeba siê modliæ za ksiê¿y,¿eby nie popelnili b³êdu w swoim ¿yciu,bo oni tak¿e maja ró¿ne pokusy.

Wpatrywaæ siê Panie, w Twe ¶wiête Cia³o, pragnê do koñca moich dni,
bo me serce Ciebie pokocha³o, ukrytego w bia³ej Hostii.

B±d¼ uwielbiony za dzie³a Twoje, modlitw± uczyñ ¿ycie moje! (30.05.2010)             
mój blog- zapraszam:  http://wszystkozaczynasieodmodlitwy.blogspot.com/

#10 2009-09-16 13:22:58

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Ja mam 3 przyjació³, którzy s± ksiê¿mi. A raczej dwóch z nich jest ksiê¿mi,jeden klerykiem.
Jeden przyk³ad mo¿e podam. 
Jedna przyja¼ñ ju¿ trwa 3 lata. Ja mo¿e powiem tak. Jest On dla mnie przyjacielem, kim¶ komu mogê siê zwierzyæ zawsze, kto¶ kto mi pomo¿e,ale wiem te¿, ¿e jest On zakochany po uszy w Jezusie wiêc te¿ wiem,¿e nigdy tej granicy cienkiej linii nie przekroczê. Oczywi¶cie najwa¿niejszym punktem jest te¿ to,¿e kiedy mam problem nie mówiê "wiesz pomó¿ mi,bo to to i to", ale mówiê "Proszê pomódl siê za mnie."
Wed³ug mnie przyja¼ñ z ksiêdzem/ klerykiem jest jedn± z najpiêkniejszych,ale tak¿e najtrudniejszych przyja¼ni ze wzglêdu w³a¶nie na pos³ugê..

Twoje s³owo, uczy mnie,
Twoje s³owo, chroni mnie.

#11 2009-09-25 17:24:48

Elcia

Gość

Veroniko pozna³am ksiêdza który by³ od ok 20 lat kap³anem, a jednak te pokusy nadal pozosta³y. Mówi³a¶ o kleryku który jest po uszy zakochany w Jezusie, to  nie daje pewno¶ci uwierz mi. Nadal jest ta cienka linia która mo¿e siê przerwaæ.

#12 2009-09-28 17:55:11

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Tylko jest ta ró¿nica,¿e ja jestem siebie pewna i z mojej strony nigdy nie wyjdzie nic poza przyja¼ni±.
(Nie zrozumia³am kwestii cienkiej linii-której ze stron to tyczy³o w twojej wypowiedzi.)

Twoje s³owo, uczy mnie,

#13 2009-09-28 18:00:44

Rita

Gość

Temat jest bardzo ciekawy i postanowi³am dodaæ co¶ od siebie.
Zgadzam siê z Waszymi wypowiedziami. Modlitwa, modlitwa i jeszcze raz modlitwa- to najpiêkniejszy dar, jaki mo¿emy ofiarowaæ przyjacio³om- szczególnie, je¶li s± to osoby duchowne. Dla nich ta modlitwa jest naprawdê bezcenna i stanowi piêkny dowód pamiêci... Bez niej nie da sie zbudowaæ przyja¼ni z osob± duchown±, bo wcze¶niej czy pó¼niej która¶ ze stron przekroczy pewna granicê, a tego nie da siê cofn±æ...
Dlatego od niedawna (ze wstydem przyznajê ¿e dopiero od niedawna) mam zwyczaj modlenia sie za ksiê¿y, których spotykam na swojej drodze i za tych, którzy my¶l± o seminarium, aby dokonali dobrych wyborów, zgodnych z ich powo³aniem.

#14 2009-09-28 18:27:30

Me@

"Podró¿ na wschód..."

Punktów :   

Veronika napisał:

Tylko jest ta ró¿nica,¿e ja jestem siebie pewna i z mojej strony nigdy nie wyjdzie nic poza przyja¼ni±.
(Nie zrozumia³am kwestii cienkiej linii-której ze stron to tyczy³o w twojej wypowiedzi.)

Pewno¶æ, zawsze gubi cz³owieka ... My¶lê, ¿e warto o tym pamiêtaæ
A co do kwestii cienkiej linii- to siê tyczy obu stron. Zawsze istnieje ta linia, która jest cienka, to jest ta granica miêdzy lud¼mi. Granica miêdzy Tob± a nowych ch³opakiem, jest taka ze na pewno nie pójdziesz z nim do ³ózka, chod¼ co¶ mo¿e spowodowaæ, ze t± granice przekroczycie. Granica miêdzy dziewczyn± a kap³anem jest podobna ...

#15 2009-09-29 14:26:15

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Tak owszem, ale skoro siê zna tak± osobê od kilku lat i od momentu kiedy by³ jeszcze klerykiem to zmienia postaæ rzeczy. Gdyby która¶ ze stron co¶ chcia³a wiêcej to chyba by nie dopu¶ci³a do momentu ¶wiêceñ kap³añskich.
A tak btw. dzieñ ¶wiêceñ i Mszy Prymicyjnej to by³ najpiêkniejszy dzieñ dla mnie w tym roku

Twoje s³owo, uczy mnie,

#16 2009-09-29 14:57:44

Me@

"Podró¿ na wschód..."

Punktów :   

Wiesz ... Ka¿dy ma jak najbardziej naturalne odczucia.
Nie wszystko wychodzi przed ¶wiêceniami. Czêsto jest tak ¿e ludzie siê bardzo d³ugo znaj±, a dopiero po kilku np. lata siê w sobie zakochuj± i to jest jak najbardziej naturalne:)
Kap³añstwo jest trudn± drog±. Bez drugiego cz³owieka, bez jego blisko¶ci i mi³o¶ci. To nie jest to samo co ma³¿eñstwo. Dlatego coraz czê¶ciej ksiê¿a, porzucaj± sutanny.

Nie bez powodu, ko¶ció³ nakaza³ ksi꿱 uznawanie swojego dziecka. I p³acenia alimentów na niego...

#17 2009-09-30 12:49:42

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Wiesz ja mam swoje zdanie i bêdê siê go trzyma³a,a takich wypowiedzi jak powy¿sze ju¿ w swoim ¿yciu s³ysza³am.
Ale mimo wszystko wierzê w to,¿e istnieje czysta przyjacielska relacja miêdzy dziewczyn± ( w sumie kobiet±) i osob± duchown±.

Twoje s³owo, uczy mnie,

#18 2009-09-30 15:06:41

Me@

"Podró¿ na wschód..."

Punktów :   

Masz racjê ... Bo istnieje taka relacja. Ale jest ona bardzo trudna. I wymaga nie lada wielkiej m±dro¶ci

#19 2009-09-30 17:08:20

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

No dok³adnie. Próbowa³am w³asnie to powiedzieæ  przez tyle postów,ale mi siê nie udawa³o

Twoje s³owo, uczy mnie,

#20 2009-09-30 17:19:14

Me@

"Podró¿ na wschód..."

Punktów :   

A my próbowa³y¶my powiedzieæ, ze ta "m±dro¶æ" wymaga mi³o¶ci i wiary.
I nota bene modlitwy !!

Stopka forum

RSS