"Furta"

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#21 2013-04-03 19:14:03

karmolcia

Gość

Re: Czy w wieki 17 lat mo¿na do zakonu ?

Czekanie te¿ jest potrzebne nie tylko jak pisa³a Rozwa¿aj±ca do nauki prostych rzeczy typu gotowanie, ale te¿ do wzrostu duchowego. Pan rozlewa w tym czasie wiele ³ask i uzdrawia... Nieraz przez trudno¶ci i ból... Ale nigdy nie zabiera powo³ania. On je umacnia i ugruntowuje osobê w decyzji, pomaga uporaæ siê z wieloma sprawami.

#22 2013-04-04 09:06:22

Me@

"Podró¿ na wschód..."

Punktów :   

I ja siê wypowiem...

Czy w wieku 17 lat, mo¿emy mówiæ o dojrza³o¶ci nastolatki ? Tej dojrza³o¶ci owszem, ale nie ¿yciowej... Nie zapominajmy ¿e wiele dziewczyn w tym okresie nadal mieszka z rodzicami, zale¿ne od rodziców... Kwestia ¿ycia zakonnego, w pe³ni odpowiedzialnego ... - no ja tego nie widzê...
Decyzja wst±pienia nie jest decyzj± " na okres..." - zak³ada siê, i¿ to decyzja na ca³e ¿ycie...

Gdyby¶cie wiedzieli jak ja chcia³am w wieku 16lat i¶æ do zakonu. Prawie z domu uciek³am, ¿e tato nie chcia³ mi zgody podpisaæ... I dobrze zrobi³. Potem przesz³am wielki katolicku bunt ! Przecie¿ Boga nie ma... ech... po prostu g³upia wtedy by³am... Pamiêtam, pojecha³am wtedy do Taize, pozna³am pewnego Bernardyna i jak siê okaza³o, warto poczekaæ... Odczeka³am ponad piêæ lat, powo³anie mo¿e nie koniecznie minê³o, ale mieni³o siê...
Wiem, ze warto poczekaæ. Jak my¶licie dlaczego zakony k³ad± coraz wiêkszy nacisk na to, by wstêpowaæ po studiach ? No w³a¶nie... dojrza³o¶æ...

" Postaw , Panie, stra¿ przy moich ustach
I wartê przy bramie warg moich.
Nie sk³aniaj mego serca do z³ego s³owa "

#23 2013-04-04 10:52:49

siostrzyczka

Użytkownik

9926180
Punktów :   18 

ja wst±pi³am w wieku 19 lat, choæ pragnê³am tego niezmiennie od 13 roku ¿ycia... by³am w Zgromadzeniu 7 miesiêcy, po czym musia³am ze wzglêdów zdrowotnych przerwaæ formacjê. Dzisiaj mam 21 lat i przede mn± jeszcze minimum 2 lata czekania (taka jest decyzja s.Inspektorki)... czyli zanim bêdê mog³a wst±piæ minie minimum 10 lat czekania, a jak sobie przeliczy³am, to do ¶lubów wieczystych tego czekania bêdzie minimum 20 lat... Te liczby s± przera¿aj±ce... Kiedy ja sama na nie patrzê, wydaje mi siê to niemo¿liwe ¿ebym dotrwa³a... A jednak, minê³o ju¿ 7 i pó³ roku i wiem, ¿e ten czas jest czym¶ wiêcej ni¿ pustym czekaniem... Jest czasem dojrzewania, oczyszczania, odkrywania najg³êbszych motywacji, utwierdzania siê w wierno¶ci... I przede wszystkim okazj± do pog³êbiania mi³o¶ci do Tego, dla którego teraz czekam, dla którego kiedy¶ mam nadziejê znajdê siê znów w Zgromadzeniu... Choæ jest to baaaaaaaaaaardzo trudne, to przynosi wielkie owoce, które wymagaj± po prostu czasu, bo choæby w³o¿yæ w to maksimum pracy, to nie da siê tego przerobiæ w sobie przez rok... Zreszt±... jak mówi³ ¶w.Jan Bosko "cnot± ¶wiêtych nie jest cierpienie, ale cierpliwo¶æ"... Wiêc æwiczmy siê w cierpliwo¶ci

"Jak¿e jest wa¿ne zdaæ sobie sprawê,
¿e mi³o¶æ, aby by³a prawdziwa, musi boleæ..."
                                               Matka Teresa z Kalkuty

#24 2013-04-04 12:45:05

Me@

"Podró¿ na wschód..."

Punktów :   

Siostrzyczka, jeste¶ moim mistrzem
Ale fakt.. pamiêtacie napis z zegara w Wadowicach ? Czym ¿e jest wobec wieczno¶ci rok, dwa czy piêæ... ?

" Postaw , Panie, stra¿ przy moich ustach
I wartê przy bramie warg moich.
Nie sk³aniaj mego serca do z³ego s³owa "

#25 2013-04-04 13:03:53

karmolcia

Gość

dziewczyny dziêkujê Wam Pan Bóg mi przez Was wyja¶ni³ moje targania sprzed kilku miesiêcy.

#26 2013-04-04 21:14:48

terestynkaa

Gość

Me@ ¶wietny ten napis z zegara

Stopka forum

RSS