"Furta"

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#21 2009-10-01 17:27:40

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Re: dziewczyna a osoba duchowna

w ka¿dym b±d¼ razie chodzi³o nam o to samo.
Modlitwa jest tu najwa¿niejsza.
Bez modlitwy ani rusz.

Twoje s³owo, uczy mnie,
Twoje s³owo, chroni mnie.

#22 2009-10-03 11:21:20

Me@

"Podró¿ na wschód..."

Punktów :   

Amen !

" Postaw , Panie, stra¿ przy moich ustach
I wartê przy bramie warg moich.
Nie sk³aniaj mego serca do z³ego s³owa "

#23 2009-10-05 10:28:14

Elcia

Gość

Mam przyjaciela Kap³ana który jest obecnie na misjach w Afryce. Poznali¶my siê jakie¶ 5 lat temu jak by³ jeszcze klerykiem. I dzisiaj ze szczerego serca mogê powiedzieæ, ¿e bardzo go kocham jak brata. Ale mam równie¿ przyjaciela który jest klerykiem i nie mogê powiedzieæ, ¿e jestem pewna tego co do siebie czujemy. Z mojej stromy to jest przyja¼ñ, jak on twierdzi z jego strony równie¿. Ale trzeba jednak uwa¿aæ, ¿eby ta wielka przyja¼ñ nie przerodzi³a siê w co¶ innego

#24 2011-12-24 10:42:36

kucje

Gość

A co je¶li jest to dobra znajomo¶æ, nastêpnie z jednej ze stron staje sie czyms wiecej i nagle ze strony duchownej, hmmm.. nie ma juz tego kontaktu?  zaczyna omijac rozmow przy osobach trzecich, lecz face to face jest ok  ?

#25 2011-12-24 11:00:04

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Je¶li ze strony osoby duchownej znajomosc staje siê czym¶ wiêcej-przyja¼ni±? czy tym,¿e w Nim zaczyna zradzac siê uczucie? Je¶li to drugie wtedy pozostaje modlitwa. I szczera rozmowa. Nawet zerwanie ze sob± kontaktu. Byc mo¿e to bardzo trudne,ale chyba jednak najlepsze rozwi±zanie z tej sytuacji.

Twoje s³owo, uczy mnie,

#26 2011-12-24 11:07:29

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!
Punktów :   10 

Z jednej ze stron staje siê czym¶ wiêcej... Teraz pytanie: z której? A mo¿e lepiej zapytaæ wprost osoby, która unika? I u niej szukaæ wyja¶nieñ?

Bo On jest dobry, bardzo dobry...

#27 2011-12-24 11:20:28

A-psik

Gość

sanderka1000 napisał:

A mo¿e lepiej zapytaæ wprost osoby, która unika? I u niej szukaæ wyja¶nieñ?

zawsze to powtarzam, czêsto mamy tendencjê do dopowiadania sobie i b³êdnego odczytywania sygna³ów p³yn±cych od drugiej strony

#28 2011-12-24 14:09:15

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

sanderka1000 napisał:

Z jednej ze stron staje siê czym¶ wiêcej... Teraz pytanie: z której? A mo¿e lepiej zapytaæ wprost osoby, która unika? I u niej szukaæ wyja¶nieñ?

Tak dlatego jestem za szczer± rozmow±.
Ale je¶li jednak dana osoba czuje co¶ wiêcej to nale¿y odpowiedziec te¿ samemu sobie,co z tej sytuacji jest lepsze-kontakt dalszy z tak± osob± i kr±¿±ce w g³owie my¶li stale,¿e tamta osoba co¶ czujê,czy mimo wszystko zerwanie ze sob± kontaktu nawet.

Twoje s³owo, uczy mnie,

#29 2011-12-24 14:15:01

kucje

Gość

ze strony dziewczyny staje sie byc czyms wiecej.. a duchownej ? sama nie wiem, czuje ze moze w jakims stopniu tez. Zapytac w prost ? a jesli to bardzo trudne ? za tym idzie strach ze starci sie ta osobe.. zerwanie kontaktu to chyba najgorsze co moze byc w tym przypadku...

#30 2011-12-24 14:30:41

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!

Kucje, w takim przypadku zerwanie kontaktu to najlepsze rozwi±zanie. Z Panem Bogiem siê nie rywalizuje. Bo jest siê na z góry przegranej pozycji.

Je¿eli to jest wszystko takie niby, chyba, byæ mo¿e to lepiej to wyja¶niæ. Mo¿e nie zapytaæ wprost: "wiesz, bo widzê, ¿e czujesz do mnie co¶ wiêcej, kochasz mnie?" ale chyba co¶ bardziej na zasadzie: "widzê, ¿e nasze relacje wygl±daj± nieco inaczej. Czym to jest spowodowane?" Z do¶wiadczenia wiem, ¿e sprawy niewyja¶nione prowadz± do wielu konfliktów, sprzeczek itp., wiêc najlepiej problemy rozwi±zywaæ od razu, nawet je¶li to trudne. Ale przede wszystkim w centrum postawiæ Chrystusa to On jest ¦wiat³o¶ci± i niech to On roz¶wietli ca³± tê sytuacjê.

#31 2011-12-24 14:53:19

kucje

Gość

mo¿e i  masz racje. Ale to bardzo trudne, kiedys normalnie gadalismy.. teraz nie mozna nazwac tego normalnoscia, znaczy jak jestesmy sami to jest ok. Tylko po takiej rozmowie jak spojrzec pozniej tej osobie w oczy, keidy sie ja widzi prawie codziennie ?

#32 2011-12-24 18:20:52

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Jeszcze jednym rozwi±zaniem jest mo¿e rozmowa ze znajomym kap³anem na ten temat?
Unikac spotkac z t± osob±,unikac rozmów. Przede wszystkim modlic siê.

Ostatnio edytowany przez Veronika (2011-12-24 18:23:37)

Twoje s³owo, uczy mnie,

#33 2011-12-24 21:21:16

kucje

Gość

nie mam innego znajomego kap³ana z którym mo¿na tak pogadaæ. Kazdy mowi: unikac tego , tamtego, ale nie potrafiê a modle sie codziennie ..

#34 2011-12-24 21:22:30

kucje

Gość

czy jesli on zaczal mnie pierwszy unikac, to moze znaczyc ze mogl sie domyslec mojego uczucia, czy tez cos poczul . ? jak moge to rozumiec?

#35 2011-12-24 21:48:31

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!

Dwuznacznie, jak napisa³a¶. Ale nigdy siê nie dowiesz, dopóki nie spytasz.

#36 2011-12-24 21:56:52

A-psik

Gość

Wiesz, nikt tu z obecnych nie siedzi w g³owie owego kap³ana...bardzo mo¿liwe, ¿e dostrzeg³, i¿ Wasza relacja zaczyna siê zmieniaæ, i¶æ w niew³a¶ciwym kierunku...mo¿e zauwa¿y³ wzrost Twojego zaanga¿owania i tych "mo¿e" mo¿e byæ wiele. Nikt nie da Ci recepty jak winna¶ post±piæ w tej sytuacji- pamiêtaj tylko jedno on jest..."zajêty".

#37 2011-12-25 08:44:10

Ela G.

¿ona i matka 3 córek

11442361
SkÄ…d: Witnica
Punktów :   

przyjazn moze taka i istnieje ale nie kazdy moze ja "miec". nie kazdy moze znalesc w Kaplanie przyjaciela bo sie okazuje ze nawet nie jest tego wart.

o milostkach zwgledem ksiezy to juz nie wspomne. jak co stylko sie dokapuja unikaja jak ognia gadaja potem od niechcenia.

i wielka przyjaz zamienia sie w jeszcze wieksze rozczarowanie.

a z ksiedzem to najlepiej jak juz chce sie o czyms pogadac to przy konfesjonale jak to "tradycja" i przyzwoitosc nakazuje

Ostatnio edytowany przez Ela G. (2011-12-25 08:49:32)

Tak wiêc trwaj± wiara, nadzieja i mi³o¶æ - te trzy: z nich za¶ najwiêksza jest MI£O¦Æ !!!

http://swietoscwcodziennosci.blogspot.com/

#38 2011-12-25 09:13:03

A-psik

Gość

Ela G. napisał:

o milostkach zwgledem ksiezy to juz nie wspomne. jak co stylko sie dokapuja unikaja jak ognia gadaja potem od niechcenia.

i wielka przyjaz zamienia sie w jeszcze wieksze rozczarowanie.

a nie pomy¶la³a¶, ¿e ksi±dz/zakonnik to te¿ cz³owiek i czasami tak po ludzku jest bezradny wobec mi³ostek m³odych dziewic i dochodzi do wniosku, ¿e unikanie jest lepszym wyj¶ciem ni¿ spotykanie i podsycanie nadziei na co¶ wiêcej w zauroczonej...

#39 2011-12-25 09:43:40

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!

Ela G. napisał:

a z ksiedzem to najlepiej jak juz chce sie o czyms pogadac to przy konfesjonale jak to "tradycja" i przyzwoitosc nakazuje

Przyzwoito¶æ? A co jest nieprzyzwoitego w takiej normalnej rozmowie? Rozmawia³am nie raz i z niejednym kap³an i jako¶ nie uwa¿am, ¿eby by³o w tym co¶ nieprzyzwoitego...

#40 2011-12-25 10:36:47

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

S³uchaj nawet je¶li to s± jakie¶ Twoje mi³ostki. Zostaw to Bogu, Odpowied¿ sobie,kto jest dla Ciebie wa¿niejszy Bóg czy kap³an. Pomódl siê.  Wiadomo,¿e zerwanie ze sob± kontaktu to ból. Ale czas leczy rany.
A s±dzisz,¿e co ten kap³an by móg³ zrobic jak siê dowie tak prosto w oczy,¿e czujesz do Niego co¶ wiêcej?
Pamiêtaj,¿e On ju¿ wybra³ swoj± drogê.

Twoje s³owo, uczy mnie,

Stopka forum

RSS